15. i 16.9.2011. u 20:00 Teatar &TD – polukružna / Ulaz: 50/25 kn studenti

Vodoinstalater je komorni balet prema motivima Borisa Viana, crnohumornog francuskog pisca, pjesnika, skladatelja, pjevača, šansonijera, jazz kritičara, inžinjera, prevoditelja, pronalazača; uopće – malo je područja u umjetnosti ili znanosti koja Viana nisu zanimala i kojima se nije bavio. Inspirirani Vianovom zbirkom novela „Mravci“ složili smo novu priču; libreto prema kojem će nastati partitura, a prema njoj Vodoinstalater.

Kao i svaki balet i Vodoinstalater je kolodovor na kojem se sijeku putevi glazbenog materijala, u izvedbi 5 instrumenata, 5 glazbenika i jednog laptopa, s libretom kojeg pokretom tumače 2 izvođačice, 2 izvođača i jedan most. Vodoinstalaterovi likovi kreću se sivim područjem od igre do plesa, kojeg se najbolje može opisati terminom pokret.

Vodoinstalater je potresna priča o mjestima i vremenima koje rat nikada nije zahvatio, pa su ona morala zahvatiti njega. To je priča o susjedskim odnosima i povijesti maltretiranja; o vojnicima na konjaku, kurvama u bunilu, o studentima u vodi do koljena i djevojčicama u minskom polju.

Ovaj balet je priča o običnim ljudima koje vianovska percepcija pretvara u čudovišta ili barem čudake. Major, Garamuche i Noemi vjerojatno su mediokriteti koji tek u percepciji vianovskog lika -- studenta -- apsolventa nadgrobnog klesarstva postaju izopačene karikature.

Vodoinstalater je crni balet. Ne bi mogao biti bijeli jer su i partitura i libreto crni, a humor ovisi o bojama zastave pod kojom se igra.

 

Režija i koreografija: Natalija Manojlović
Skladatelj: Gordan Tudor

Likovi: Dean Krivačić (student-apsolvent nadgrobnog klesarstva), Ivana Pavlović (Noemi), Judita Franković (Garamuche), Nino Bokan (Major)
Glazbenici: Ana Benić (flauta), Goran Jurković (saksofon), Ivan Batoš (glasovir), Oleg Gourskii (kontrabas), Tanja Tortić (violina)

Producentica: Davorka Begović

Scenograf: Vojin Hraste

Koprodukcija: Sveučilište u Zagrebu – Studentski centar – Kultura promjene -Teatar &TD i Muzički Biennale Zagreb


 

 

Leave a reply

Name (required)

Website