ČETVRTI DAN GANZ NOVOG FESTIVALA

„Ganz novi festival: međunarodni festival razvojnog kazališta“ poziva Vas u nedjelju, 11. rujna na predstavu Live-in Room  izvedbene umjetnice Lilie Mestre, s početkom u 19, 19:20, 19:40, 20, 20:20 i 20:40 sati, u Galeriji SC. Cijena ulaznice: 40/20 kn studenti

Live-in Room unaprijed je snimljen zvučni zapis (soundscape), umiksan i složen u realnom vremenu kroz performans Lilie Mestre i umjetnice zvuka Els Viaene. Svi su performansi originalni i jedinstveni jer nastaju u trenutku prisutnosti publike u uprizorenom stanu.

Ovaj projekt želi stvoriti glasove bez tijela i imaginarne prostore u kojima se publiku poziva da stvori svoje vlastite priče, svoje vlastite likove i radnju ovog “ne-vremenskog” iskustva.

Live-In Room performans propituje odnos između posjetitelja, njihovih iskustava, njihovih sjećanja i konkretnog prostora sadašnjosti u kojem se nalaze.

Dnevni je boravak intimno i privatno mjesto, ali ipak mjesto u koje pozivamo ljude izvana, one koje još uvijek ne poznajemo jako dobro. To je svakodnevno mjesto podobno za susrete i stoga za slušanje, gledanje i primanje podražaja.

Popijte čašu vina, slušajte radio i putujte u našem dnevnom boravku!

Predstava “Live-In Room” osvojila je nagradu Prix Jardin d’Europe.

Ukoliko ne želite čekati, molimo rezervirajte svoj termin izvedbe na kultura@sczg.hr (Broj ulaznica je ograničen.)

Isti dan možete pogledati i predstavu redateljskog dvojca Kurspahić/Žuljpod nazivom „Žrtve zemljopisa 2- Povratak žrtve“ . Čekamo Vas u velikoj dvorani Teatra&TD, s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 50 /25 (studenti) .

Osnovno polazište za predstavu bio je hrvatski kulturni kompleks, koji su autori, parafrazirajući Brodskog nazvali “žrtvom zemljopisa”: unatoč tome što se zemljopisno nalazimo na Balkanu, Hrvati su uslijed tog kompleksa skloni tvrditi kako smo oduvijek bili dio europskog kruga, i prema tome definirati svoj odmak od “bizantinskih” i balkanskih susjeda.

Miran Kurspahić i Rona Žulj projekt su nazvali ‘Žrtve zemljopisa’ kako bi se u ovom kazališnom projektu referirali na geografske, geopolitičke, političke, sociološke, sociopolitičke pa i sasvim osobne aspekte bivstvovanja u pred-europskoj im domovini. Ta građa, na prvi pogled usko unutar-kazališno orijentirana, postaje široko relevantna, a problemi i promišljanja vanjski primjenjiva, baveći se pitanjima mikropolitike i politike umjetnosti, privatnih mehanizama djelovanja i preslika tih mehanizama u nečijem umjetničkom djelovanju, stvaranja scenskog, privatnog i autorskog identiteta, prezentaciji identiteta pred drugima i pomoću drugoga, pitanjima pripadnosti i želje da se istupi, da se prezentira.

Poigravamo se problemom koji nastaje iz potrebe da se mi kao pojedinci, umjetnici, građani ove države , afirmiramo u odnosu na nekoga ili na nešto bez ikakvog kritičkog odmaka spram toga čemu težimo. Bavimo se kompleksom “Habzburškog konjušara”, kao i predrasudama koje mi imamo o drugima i predrasudama koje oni imaju o nama te predrasudama da oni imaju predrasude. Sučeljavanje sa lažnom slikom o Balkanu kao mjestu autentičnih strasti i emocija, koju je npr. Nemanja Kusturica plasirao u Zapadnoj Europi te sraz sa tim postavljenim pragom očekivanja, pojašnjavaju Kurspahić i Žulj. Dodvoranje Europi i pozicija “malog Jambreka” očituje se i kroz podatak da se predstava izvodi na engleskom i njemačkom jeziku, uz titlove na hrvatskom i parazitira na tuđim scenografijama.

Režija: Miran Kurspahić i Rona Žulj

Izvode: Sven Jakir, Dean Krivačić, Miran Kurspahić

Također Vas pozivamo da nam se od 22 sata pridružite na partyu u atriju&TD-a do dugo u noć uz DJ-a LUETICA. Ulaz besplatan.


Leave a reply

Name (required)

Website